1.The assessment and accreditation of all technical institutions is done by
(A) NAAC
(B) AICTE
(C) NCTE
(D) NBA

Answer:D

2.Which of the following is called, ‘‘The Great Charter of Indian Education ’’?
(A) Butler Commission Report
(B) Calcutta University Commission Report
(C) Lord Macaulay’s Minutes (1835)
(D) Gajendragadkar Committee Report

Answer:C

3.Virtual memory is
(A) a form of ROM
(B) a form of RAM
(C) a secondary memory
(D) a coprocessor

Answer:B

4.HTML stands for
(A) Hyper Text Manipulation Language
(B) Hyper Text Mark-up Language
(C) Hyper Text Managing Links
(D) Hyper Text Manipulation Links

Answer:B

5.The main limitation of oral communication is
(A) That it may degenerate into directionless conversation
(B) That it may take up too much time
(C) That it cannot be used as a record for future reference
(D) That it needs people to come face to face with each other

Answer: C

6. Feedback is necessary in effective communication because
(A) It provides continuity to dialogue
(B) It inspires the sender to speak more
(C) It tells the sender whether the receiver has understood the message
(D) It shows the receiver’s intellectual capability

Answer:C

7.What is working bibliography?
(A) It is a list of books and other sources a researcher wishes to read for the thesis
(B) It is a list of books referred to by a researcher in the thesis
(C) It is a list of books which are considered major sources in research reading
(D) It is a list of books which are considered associated sources in research reading

Answer:A

8.The term, browsing in reading means
(A) To collect information
(B) To make desultory reading
(C) To read here and there in books
(D) To read from the computer screen

Answer:C

9.Which of the following is an instructional equipment?
(A) Overhead projector
(B) Audio casset
(C) Printed material
(D) Transparency sheets

Answer:A

10.The conventionally followed teaching method in higher education is
(A) Discussion method
(B) Lecture method
(C) Audio – Visual Aids
(D) Text book method

Answer:B

0 comments