Library and Information Science - Paper - II

Library and Information Science - Paper II - Original Questions and Answers
1. Who was the Chairman of ‘National Policy on Library & Information Systems’ 1986) ?
(A) D. N. Banerjee
(B) D. P. Chattopadhyay
(C) Sam Pitroda
(D) Kalpana Dasgupta

Answer: (B) 

2. The significance of the year 2011 for LIS education in India is
(A) Golden Jubilee year
(B) Platinum Jubilee year
(C) Diamond Jubilee year
(D) Centenary year

Answer: (D) 

3. Digital Reference Service can be offered through
(A) FAX
(B) OPAC
(C) Ask your librarian
(D) Consortia

Answer: (C) 

4. “Biotechnology” is formed as a result of
(A) Fusion
(B) Lamination
(C) Fission
(D) Agglomeration

Answer: (A) 

5. The order of significance of “Thing, Material and Action” among various components of a compound subject was expanded by
(A) J. Kaiser
(B) E. J. Coates
(C) J. R. Sharp
(D) J. E. L. Farradane

Answer: (B) 

6. Relational Database is 
(A) A work which has some relationship to another work
(B) A symbol representing relationship between two concepts
(C) Manipulation commands which relate records in different fields
(D) All of the above

Answer:(C) 

7. “Shodhganga” is a repository of
(A) E – Resources
(B) E – Thesis
(C) E – Journals
(D) E – Books

Answer: (B) 

8. Which of the following tests can be employed for hypothesis testing ?
(A) F – test
(B) Chi – square test
(C) t – test
(D) All of the above

Answer: (D) 

9. ‘RRRLF’ falls under the :
(A) Ministry of Human Resource Development
(B) Ministry of Information & Broadcasting
(C) Ministry of Culture
(D) Ministry of Science & Technology

Answer: (C) 

10. “Internet Public Library” is being maintained by
(A) MIT, Massachusettes
(B) University of Michigan
(C) University of Arizona
(D) Drexal University

Answer: (D) 

11. What are the major driving forces  behind an ‘Information society’ ?
(i) R T I (ii) I. C. T.
(iii) Internet (iv) I. T. ACT
Codes :
(A) (ii) & (i) are correct
(B) (ii) & (iv) are correct
(C) (i) & (iv) are correct
(D) (ii) & (iii) are correct

Answer: (D) 

12. Which libraries are functioning as depository libraries ?
(i) Delhi Public Library
(ii) Connemara Public Library
(iii) British Council Library
(iv) Central Reference Library
Codes :
(A) (i), (iii), (iv) are correct
(B) (i) & (iii) are correct
(C) (i) & (ii) are correct
(D) (ii) & (iii) are correct

Answer: (C) 

13. Which of the following are ‘Inclusive geographical sources’
(i) Maps
(ii) Atlases
(iii) Encyclopaedias
(iv) Yearbooks
Codes :
(A) (i) & (ii) are correct
(B) (iii) & (iv) are correct
(C) (ii) & (iii) are correct
(D) (ii) & (iv) are correct

Answer: (B) 

14. Which principles are corollary to Wallpicture principle ?
(i) Cow-calf principle
(ii) Principle of later-in-time
(iii) Whole – organ principle
(iv) All of the above
Codes :
(A) (i) and (ii) are correct
(B) (ii) and (iii) are correct
(C) (i) and (iii) are correct
(D) (i) and (iv) are correct

Answer: (C) 

15. The factors that influence computer file organisation are
(i) Speed of access
(ii) Storage space
(iii) Fixed length fields
(iv) File volatility
Codes :
(A) (i), (ii) and (iii) are correct
(B) (i), (ii) and (iv) are correct
(C) (ii), (iii) and (iv) are correct
(D) (i), (iii) and (iv) are correct

Answer: (B) 

16. Major problems of ‘Information Communication Technology’ are
(i) Information overload
(ii) Information insecurity
(iii) Lack of innovative technologies
(iv) Lack of control over communication
Codes:
(A) (ii) and (iv) are correct
(B) (i) and (iv) are correct
(C) (i), (ii) and (iv) are correct
(D) (i), (ii) and (iii) are correct

Answer:(C) 

17. Which of the following are ‘Open Source Content Management Systems’ ?
(i) Drupal 
(ii) Atex
(iii) Joomla 
(iv) OpenCms
Codes :
(A) (i), (ii) and (iv) are correct
(B) (i), (ii) and (iii) are correct
(C) (ii), (iii) and (iv) are correct
(D) (i), (iii) and (iv) are correct

Answer: (D) 

18. Which of the following are not styles of citation ?
(i) Anglo American Cataloguing Rules
(ii) MLA Handbook for Writers of Research Papers
(iii) Chicago Manual of Style
(iv) Little Science Big Science
Codes :
(A) (i) and (ii) are correct
(B) (iii) and (iv) are correct
(C) (i) and (iv) are correct
(D) (ii) and (iii) are correct

Answer: (C) 

19. Which of the following are Schools of Management thought ?
(i) Scientific Management School
(ii) Human Behavioural School
(iii) Classical School
(iv) School of Authority
Codes :
(A) (ii) and (iv) are correct
(B) (i), (ii) and (iv) are correct
(C) (iii) and (iv) are correct
(D) (i), (ii) and (iii) are correct

Answer:(D) 

20. Assertion (A) : Users can have access to large number of e-journals.
Reason (R) : Users are not aware of using e-journals.
Codes :
(A) (A) is true, but (R) is false
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is false, (R) is true
(D) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

Answer:(B) 

21. Assertion (A) : Book selection must be done judiciously. Reason (R) : Resource sharing is the need of the hour.
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct statement of (A)
(B) (A) is false, but (R) is true
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) Both (A) and (R) are false

Answer: A

22. Assertion (A) : Primary sources provide most authentic information for research. Reason (R) : Primary sources are highly unorganised.
Codes :
(A) (A) is false, but (R) is true
(B) (A) is true, but (R) is false
(C) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
(D) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A)

Answer: D

23. Assertion (A) : Abstracting services facilitate literature review. Reason (R) : Literature review summarises major findings of various studies.
Codes :
(A) (A) is true, but (R) is false
(B) (A) is false, but (R) is true
(C) Both (A) and (R) are true
(D) Both (A) and (R) are false

Answer: D

24. Assertion (A) : “Name Authority File” should be used in a library. Reason (R) : All works of an author should be collocated.
Codes :
(A) (A) is true, but (R) is false
(B) Both (A) and (R) true and (R) is the correct explanation of (A).
(C) (A) is false, but (R) is true
(D) Both (A) and (R) are false

Answer: B

25. Assertion (A) : Classification plays a significant role in online retrieval. Reason (R) : Classification played an important role in manual system.
Codes :
(A) (A) is true, but (R) is false
(B) Both (A) and (R) are false
(C) Both (A) and (R) are true
(D) (A) is false, but (R) is true

Answer: D

26. Assertion (A) : If changes cannot be adopted to its framework, the organisational equilibrium will be imbalanced. Reason (R) : Organisation works in an environment which is marked by dynamic characteristics.
Codes :
(A) (A) is true, but (R) is false
(B) (A) is false, but (R) is true
(C) Both (A) and (R) are true
(D) Both (A) and (R) are false

Answer: C

27. Assertion (A) : There is need to continuous evaluation and appreciation of value of libraries. Reason (R) : There is economic pressure on public budget.
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true
(B) Both (A) and (R) are false
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true

Answer: A

28. Assertion (A) : System analysis identifies the flow of work.Reason (R) : System analysis is not necessary if the library is automated.
Codes :
(A) (A) is false, but (R) is true
(B) (A) is true, but (R) is false
(C) Both (A) and (R) are false
(D) Both (A) and (R) are true

Answer: B

29. Arrange the following associations according to their year of establishment :
(i) IASLIC 
(ii) ASLIB
(iii) ALA 
(iv) SLA
Codes :
(A) (iv), (ii), (iii), (i)
(B) (ii), (iii), (iv), (i)
(C) (iii), (iv), (ii), (i)
(D) (i), (iv), (ii), (iii)

Answer: C

30. Arrange the following according to their year of enactment in India :
(i) Freedom of Information Act
(ii) Right to Information Act
(iii) Copyright Act (Revised)
(iv) Information Technology Act
Codes :
(A) (iv), (ii), (i), (iii)
(B) (iii), (iv), (i), (ii)
(C) (ii), (iii), (iv), (i)
(D) (i), (iv), (ii), (iii)

Answer: B