Important Questions in Physics Paper-II & Paper-III for NET Exam

1. If we completely remove air from an electric bulb, it will prevent
  1. bursting of the bulb
  2. loss of light
  3. oxidation of tungsten
  4. electric shock
Answer:  (3)

2. Why does the filament of an electric bulb lamp becomes white hot but the lead - in wires holding the filament are slightly heated:
  1. Because  it is made up of black iron
  2. Because of its low  resistance
  3. Because of its high melting point
  4. None of the above 
Answer:  (2)


3. Radioactivity is implemented in the field of
  1. agriculture
  2. industry
  3. all of the above
  4. none of the above
Answer:  (3)

4. Heavy nucleus can be split into roughly two equal fragments with the emission of energy by the process of
  1. Fission 
  2. Fusion
  3. Transmutation
  4. Photoelectric Effect
Answer:  (1)

5. Radiocarbon dating technique is used 
  1. to estimate formation of rocks
  2. to estimate the age of soil
  3. to estimate the age of fossils
  4. both (1) & (2)
Answer:  (3)

6.When we make a fuse wire, the selected material should have
  1. low  melting point
  2. high melting point
  3. high resistivity
  4. low resistivity
Answer:  (1)

7. Soundness of cement is usually the measure of
  1. its strength
  2. its durability
  3. its volume change on setting
  4. its permeability
Answer:  (3)
8. Which one of the following is the velocity ratio of a first system of pulleys with four pulleys
  1. 20
  2. 5
  3. 9
  4. 16
Answer:  (4)

9. What will be the new the eddy current  loss, if the old eddy current loss in a transformer is 100W  with f=60 Hz and the thickness t of laminations = 0.4 mm with f=50Hz and t=0.2mm
  1. 20.12W
  2. 14.2W
  3. 17.36W
  4. 18.36W
Answer:  (3)

10. Which one is the best example of semiconductor
  1.  copper
  2. silver
  3.  mica
  4.  germanium
Answer:  (4)