Important Questions in Library Information Science - Paper II for NET Exam

Important Questions in Library Information Science - Paper II  for NET Exam

1.TULIPS developed by
  1. UNECO
  2. IRDC
  3. NICE
  4. Tata UNISIS
Answer: 4

2. Which of the following are National Documentation Centre?
  1. SENDOC
  2. Defence Science Documentation Centre
  3. None of the above
  4. Both 1 and 2
Answer: 4

3. IAEA stands for...
  1. Indian Atomic Energy Association
  2. International Atomic Energy Association
  3. International Atomic Energy Agency
  4. International Atomation Energy Agency
Answer: 3

4. Who among the following divised the POPSI?
  1. C.A.Cutter
  2. Dr.S.R.Rangathan
  3. Dr.G.Battacharyya
  4. J.O.Kaiser
Answer: 3

5. Arunachal Pradesh  Public Library Act came during year?
  1. 2005
  2. 2007
  3. 2008
  4. 2009
Answer: 4

6. Who among the following classificationist introduced the Adjustable Classification?
  1. J.D.Brown
  2. C.A.Cutter
  3. H.E.Bliss
  4. Sayers
Answer: 1

7. Who was the father of Human Relation movement?
  1. Rober House
  2. Mc Colvin
  3. Peter Drucker
  4. Elton Mayo
Answer: 4

8. Which one of the following is the most essential element of organisation of the Library?
  1. Library
  2. Finance
  3. Library Building
  4. None of the above
Answer: 3

9. Information marketing in the Library is....
  1. Marketing of the Library Services
  2. Marketing of the Books
  3. Marketing of the Library Products and Services
  4. Both 1 & 2
Answer: 3

10.The Networks category of NICNET & INDONET is....
  1. Ring
  2. WAN
  3. MAN
  4. Hyprid
Answer: 2