Important Questions in History Paper- II

1.Primitive man first learnt to
  1. make fire
  2. tame animals
  3. make a wheel
  4. grow grain
Answer :(1)

2.Kharosthi script was derived from
  1. Pictograph
  2. Aramaic
  3. Brahmani
  4. Cuniform script
Answer :(2)

3.The economic decay of the Mughal empire initially began during the reign of
  1. Aurangzeb
  2. Bahadur Shah I
  3. Jahangir
  4. Shah Jahan
Answer :(1)

4.The four division of society is explicitly mentioned in
  1. Siksha
  2. Pursa-Sukta
  3. Yajurveda
  4. Hiranyagarbha-Sukta
Answer :(2)

5.The capital of Qutab-Ud-Din Aibak was at
  1. Lahore
  2. Ajmer
  3. Delhi
  4. Agra
Answer :(1)

6.The palace of Chandragupta Maurya at Pataliputra was constructed mainly of
  1. bricks
  2. stone
  3. wood
  4. mud
Answer :(3)

7.Harappa was excavated by
  1. R. D Banerjee
  2. Daya Ram Sahani
  3. S. R. Rao
  4. None of these
Answer :(2)

8.Mohenjodaro was excavated by
  1. Daya Ram Sahani
  2. S. R. Rao
  3. R. D. Banerjee
  4. Dr. R.C. Majumdar
Answer :(3)

9.Garden as an integral part of building art was first introduced in India by
  1. Babur
  2. Humayun
  3. Shah Jahan
  4. Aurangzeb
Answer :(1)

10.The people of the Indus Valley civilization worshipped
  1. Pashupati
  2. Indra and Varuna
  3. Brahma
  4. Vishnu
Answer :(1)