Important Questions in Chemistry CSIR NET Chemistry

1.Which one of the following is directly proportional to the conductivity of a solution
  1. number of ions
  2. number of protons
  3. volume of the solution
  4. all of the above
Answer: (1)
2.The electronic configuration of Chromium is represented by 
  1.  [Ne] 3s2 3p6 3d1 4s2
  2.  [Ne] 3s2 3p6 3d2 4s1
  3.  [Ne] 3s2 3p6 3d5 4s1
  4.  [Ne] 3s2 3p6 4d2 3d4
Answer: (3) 

3.Materials with good electric conductivity
  1. NaCl crystal
  2. solution of NaCl in water
  3. Frozen NaCl
  4. Molten NaCl
Answer: (1)

4. The product formed by the reduction  of glycolic acid with HI is
  1. Glycol
  2. Citric acid
  3. Acetic acid
  4. All of the above
Answer: (3)

5. Coal is referred as a Fat coal if it possess
  1. low ash content
  2. low calorific value
  3. high volatile matter
  4. none of the above
Answer: (3)

6.An asymmetric carbon atom is that in which
  1. one similar and three dissimilar groups are attached
  2. All the different groups are attacked
  3. Two similar and two dissimilar groups are attached
  4. three similar and one dissimilar groups are attached
Answer: (2)

7. Which material is used for making the explosive TNT 
  1. Pyridine
  2. Cyanide
  3. Creosote
  4. Toluene
Answer: (4)

8. The optical inactivity produced because of  internal compensation can be exhibited by
  1.  meso-tartaric acid
  2.  dextro-tartaric acid
  3.  laevo-tartaric acid
  4. all of the above
Answer: (1)

9. Upon which of the following factor , the rate of reaction highly depends
  1. time of reaction
  2. volume of the solution
  3. initial concentration
  4. temperature
Answer: (4)

10.Which one of the following is common donor atom in ligands
  1. Nitrogen
  2. Arsenic
  3. both of the above
  4. none of the above
Answer: (1)