Important Questions in Chemistry for CSIR NET Exam

Important Questions in Chemistry for NET Exam - Paper II

1.Which one of the following is the rare gas
  1. di atomic
  2. mono atomic
  3. tetra atomic
  4. both 2 & 3
Answer : 1

2.Acidic rain is produced by
  1. carbon monoxide
  2. silver nitrate
  3. benzole
  4. silver iodide
Answer : 3

3.Name an organic compound that used to produce a bluish green colour flame on heating in presence of copper is
  1. benzoic acid
  2.  chlorobenzene
  3.  benzaldehyde
  4.  aniline
Answer: 2

4. Aquq - regia is a mixture of concentrated hydrochloric acid and concentrated nitric acid in the ratio of
  1. 3:1
  2. 2:5
  3. 1:6
  4. 3:2
Answer: 1

 5.Who among the following discovered Neon
  1. Rayleigh
  2. Lockyear
  3. Ramsay and Travers
  4. Janssen
Answer: 3

6.What kind of behavior  can be expected if a transition metal ion exists in its highest oxidation state
  1. an oxidising agent
  2. reducing agent
  3. chelating agent
  4. both 2 & 3
Answer: 1

7.The catalyst used for the Decon's process for the manufacture of chlorine is
  1. concentrated hydrochloric acid
  2. Cupric chloride
  3. Nickel
  4. Invertase enzyme
Answer: 2

8. Name the type of colloid inface cream
  1. emulsion
  2. foam
  3. gel
  4. all of the above
Answer: 1

9. Among the following which one minamata disease is caused by Cadmium?
  1. cancer
  2. itai-itai diseases
  3. minamato diseases
  4. both 2 & 3
Answer: 2

10. What are the monomers for the polymer Melmac?
  1. phenol+ formaldehyde
  2. urea +  formaldehyde
  3. ethene + formaldehyde
  4. melamine + formaldehyde
Answer: 4