Important Questions in History Paper- III

1. Which one of the following is related to Shahu's freedom from the Mughal captivity
  1. Prince Stallin
  2. Prince Azam
  3. Prince Kam Baksh
  4. Aurangzeb
Answer: (2)

2. Father of Humanism
  1. M K Gandhi
  2. G B Pant
  3. Petrarch
  4. Abrahem Lincon
Answer: (3)

3. The term 'untouchability' was firstly given by
  1. Alfred
  2. Machiavelli
  3. Charles
  4. H H Risley
Answer: (4)

4.Who among the following was the bearer of he honorific 'Vaikkom Veerer'
  1. K K Ramamurthy
  2. S P Ramaswamy
  3. E V Ramaswamy
  4. R Kuppuswamy
Answer: (3)

5.which one of the following nationalist is referred as 'Lokhitwadi'
  1. Gopal Hari Deshmukh
  2. Jawaher Lal Nehru
  3. M K Gandhi
  4. None of the above
Answer: (1)

6.The title of 'Sarder' was given to Vallabh Bhai Ptel by
  1. Sarojini Naidu
  2. Gopal Krishna Gokhale
  3. M K Gandhi 
  4. None of the above
Answer: (3)

7.Who got fatal injuries at the hands of the police during the Simon Boycott
  1. N M Joshi
  2. Lala Lajpat Rai
  3. Abdul Kalam Azad
  4. Vallabh Bhai Ptel
Answer: (2)

8.'The Punjab Riyasati Praja Mandal' was founded in
  1. June 1943
  2. March 1924
  3. July 1928
  4. April 1912
Answer: (3)

9.' The Panchatantra' belongs to
  1. Mughal period
  2. Gupta period
  3. British period
  4. None of the above
Answer: (2)

10.Interior headquarters and ports of Pandyas were in
  1. Madurai and Korkar
  2. Kanya kumari
  3. Sattur
  4. Coimbatore
Answer: (1)